RESEPI AIS KRIM GULA APONG HOMEMADE
BAHAN - BAHAN
500gm whipp cream ( dairy)
70gm gula apong @ gula melaka
1 helai daun pandan atau vanilla
3 biji kuning telor
1. Pukul kuning telor sampai pekat.
2. Di dalam bekas lain,Panaskan whipp cream , Daun pandan / Vanilla & gula apong..tak perlu sampai
mendidih.
3. Lepas itu , masukkan ke dalam adunan kuning telor dan pukul sehingga sebati
4. Masukkan dalam bekas dan biarkan sejuk sebelum di simpan dalam peti ais.
5. Untuk mendapatkan teksture gebu aiskrim, selepas 4 jam dlm peti ais, pukul aiskrim dgn hand mixer atau
blender sehingga kembang dan gebu
6.Selepas itu, beku kan semula semalaman
7. Ais krim siap dinikmati....hmmmmmm nyuum......
Tips: -
Untuk mendapatkan rasa gula apong yg lemak dan berkrim.. anda boleh mengunakan 400gm whipp cream dan 100gm santan kotak
Untuk menambah keenakannya anda boleh meletakkan topping gula apong,cokelat rice dan beberapa jenis cereal/bijirin mengikut citarasa.
Sumber
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment