Bahan-bahan
- 2 1/4 cawan tepung serba guna, sudu dan diratakan
- Garam halus 1 sudu teh
- 1/2 sudu teh baking soda
- 1 cawan (2 batang) mentega unsalted, pada suhu bilik
- 1 1/4 cawan dibungkus gula perang ringan
- 1/4 cawan gula pasir
- 2 telur besar
- 1 sudu teh ekstrak vanila tulen
- 2 cawan coklat chocolate semisweet (12 auns)
- 1 cawan walnut atau pecan cincang, cincang kasar (pilihan)
Langkah 1
Ketuhar panas hingga 350 ° C. Dalam mangkuk sederhana, pukul bersama tepung, garam, dan baking soda.
Langkah 2
Menggunakan pengadun elektrik, pukul mentega dan gula pada kelajuan sederhana hingga lembut, 2 hingga 3 minit. Satu pada satu masa, pukul dalam telur, kemudian vanila. Kurangkan kelajuan rendah dan secara beransur-ansur menambah campuran tepung, bercampur-campur sehingga hanya digabungkan (jangan overmix). Campurkan dalam cip coklat dan kacang (jika dikehendaki) dengan tangan.
Langkah 3
Letakkan mangkuk adunan adunan ke dalam helai baking, selebar 2 inci.
Langkah 4
Bakar, berputar lembaran pembakar separuh jalan, sehingga warna kekuningan di sekitar tepi tetapi masih lembut di tengah, 12 hingga 15 minit. Sejukkan sedikit pada helai baking, kemudian pindahkan ke rak dawai untuk menyejukkan sepenuhnya. Simpan cookies di dalam bekas kedap udara pada suhu bilik selama 5 jam .
sedapp ngattt
ReplyDelete